Dönti a pénzt a kormánypárti média a Facebook-propagandába, Borsodban is milliókért hirdetnek

Megosztás

Régóta nem beszélhetünk már médiaegyensúlyról Magyarországon, elég csak azt megnézni, hogy a televízió- és rádióadók tekintetében milyen arányban nézhetünk, illetve hallgathatunk kormánypárti hátterű, illetve ellenzéki hangokat hallató adásokat. A Facebook-hirdetésekben pedig egészen lehengerlő a fideszes dömping, a költekezésben különösen a Megafon jár az élen. BAZ megyében konkrétan Orbán Viktor megmondóemberei fizették ki az elmúlt időszakban a legtöbb pénzt erre a célra.

Ezekben a válságos, háborús időkben a fideszes médiatermékek valahogy egészen kitűnően tudnak spórolni, hogy ennyi jut hirdetésekre. Bizonyára nagy meglepetés lehet mindenki számára, de ezek a súlyos tíz- és százmilliók, amiket havonta elszór hirdetésekre a Megafon, illetve a többi kormánypárti szócső a propaganda- és támadógépezet részeként, ezek a pénzek nem függtek sem a brüsszeli szankcióktól, sem az EU-s pénzek folyósításától. Vajon honnan ez az eszméletlenül sok pénz hirdetésekre?

A legtöbb ilyen adatot évek óta a legnagyobb titokban kezelik a kormánypártok és a hozzájuk közelállók, ám a Mate-Facebook hirdetéseit nem tudják titkosítani, mivel az még nem az ő tulajdonukban, illetve befolyásuk alatt van. Döbbenetes számok és hihetetlen fideszes túlsúly a hirdetési összegekben.

Elég csak megvizsgálni egy 90 napos időszakot, 2023. május elseje és július huszonkilencedike között. Nézzük a toplistát először országos szinten.

Az élmezőny
A közvetlen üldözők
A középmezőny – még mindig csak fideszközeli oldalakat láthattunk

Ugye önöknek is kijön egy több száz millió forintos összeg? És ez csak az utóbbi szűk három hónap hirdetései csak a Meta felületén. Mindenkit érdekelnek kormányoldalon a “guruló dollárok”, de vajon ezen óriási kormánypárti hirdetési összegek eredete senkit sem?

Nézzük meg, mi a helyzet szűkebb környezetünkben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében! Ne lepődjünk meg, teljes Fidesz-henger itt is.

Az élmezőny milliós tételei
A Meta adatait nem tudják titkosítani Orbánék

Lassan megértjük talán, miről is beszél évek óta Hadházy Ákos. Ha ezeket az összegeket az egészségügy, az oktatás, vagy éppen az utak rendbetételére fordítanák, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Magyarország is jóval élhetőbb lenne. De a propaganda alapvető fontosságú a választási győzelemhez, így a kormánypárti oldal szerint ez tökéletesen jól is van így. Szerintünk is jól van ez így?

Egy megafonos szelfi, a jelenlegi hatalom tökéletes kiszolgálói – de miből is?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek